Doç. Dr. Didem KARAÇETİN
Radyasyon Onkolojisi Kliniği Başasistanı – Şişli Etfal Eğitim Ve Araştırma Hastanesi,Radyasyon Onkolojisi Kliniği Başasistan/İdari Sorumlu – İstanbul Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Radyasyon Onkolojisi Kliniğinin Kurulumu – 1998-2009 Radyasyon Onkolojisi Eğitim Görevlisi ve İdari Sorumlusu – Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Radyasyon Onkolojisi Kliniği Kurulumu – 2016 Radyasyon Onkolojisi Eğitim Görevlisi ve İdari Sorumlusu – Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, Radyasyon Onkolojisi Kliniği Öğretim
Görevlisi-GelişimÜniversitesi SMYO,RadyoterapiBölümü(görevlendirme) – 2013- 2020
Yönetilen Doktora Tezleri/Sanatta Yeterlik Çalışmaları :
1.Begüm Ökten, (2007), Glioblastome Multiformede Tek Başına Radyoterapi ile Eşzamanlı Temozolomide ve RadyoterapiUygulamasının Karşılaştırılması, Şisli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Radyasyon Onkolojisi Kliniği
2.Berrin Yalçın, (2008) ,Lokal ileri Evre Serviks Kanserinde Tek Başına Radyoterapi ile Haftalık Sisplatin İle Eşzamanlı Radyoterapi Uygulamasının Karsılaştırılması, Şisli Etfal Egitim ve Araştırma Hastanesi, Radyasyon
Onkolojisi Kliniği
3.Radyoterapide Monte Carlo doz hesaplama algoritmasının geliştirilmesi (Developing Monte Carlo dose calculation algorithms in radiation therapy), Ankara üniversitesi nükleer bilimler enstitusu medikal fizik doktora program. Danışman: Doc. Dr. Didem Karaçetin
4.Meme kanseri tanısı almış Kişilerde kemoterapinin benlik Saygısı ve psikolojik iyi oluş üzerindeki etkisi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Danışman: Doc. Dr. Didem Karaçetin Düzenlenen Sempozyumlar :
1.Prostat Günleri-1, Şişli Ramada Otel,İstanbul, 30.03.2019
2.Tibbi Görüntüleme ve radyoterapi Sempozyumu, Gelişim Üniversitesi, İstanbul. 6. 12. 2017
3.Baş Boyun Kanserleri Sempozyumu, Şişli Ramada Otel,İstanbul,
15.02.2020,
Bilimsel Kuruluşlara Üyelikler :
•Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği, Üye , 1995
•Türk Tabipler Odası, Üye , 1989
•İnterdisipliner Onkoloji Derneği (Genel Kurul yedek üye), 2018
Kanser tedavisi yıllar içinde tedavide kullanılan cerrahi yöntemler, kemoterapi laçları, radyoterapideki teknolojik gelişmelere göre değişiklik göstermiştir.
Bize kendinizden bahseder misiniz?
Çocukluğum ilkokul 3.Sınıfa kadar İstanbul da, daha sonra ortaokul ve Lise döneminde Babamın görevi nedeniyle Ankara da geçti.Hareketli ve hayal dünyası çok geniş bir çocukluk geçirdim. Ortaokul ve Lise de Çalışkan bir öğrenciydim.
Doktor olmayı neden istediniz?
Akrabalarımız arasında doktor olması özelliklede halamın doktor olması etken oldu. Halamı örnek aldım. Halam Jinekolog idi. Sadece çok fazla nöbet tutması beni endişelendirmişti… Ama beyaz önlüğü onun sayesinde çok sevdim.
Tıp fakültesini nerede okudunuz? Nerede ve hangi bölümde ihtisas yaptınız?
Trakya Üniversitesi, Edirne Tıp fakültesinde okuduum Şişli Etfal EAH de Radyasyon Onkolojisi Kliniğnde 1994-1998 yıllarında ihtisas yaptım.
Radyasyon Onkolojisi ne demek?
Radyasyon onkolojisi, yüksek enerjili iyonizan radyasyon kullanılarak kanser ve bazı kanser dışı hastalıkların tedavisinin yapıldığı tıbbi bilim dalıdır.
Radyoterapi nedir?
Yüksek dozlardaki iyonizan radyasyonun tedavi amacıyla kullanılmasına Radyoterapi veya Işın Tedavisi adı verilir. Radyasyon özel cihazlarca üretilebilir ya da radyoaktif maddeler tarafından salınabilir. Tıpta öncelikle tanı amacıyla kullanımı başlamış (röntgen filmleri) olup daha yüksek enerji içeren cihazların geliştirilmesi ile kanser ve diğer bazı bening hastalıkların tedavisinde de kullanım alanları bulmuştur.
Kanser türlerinde Kötü huylu, İyi Huylu hücre ne demek biraz açabilir misiniz ?
Normalde, insan hücreleri, vücut ihtiyaç duyduğu anda, yeni hücreler oluşturmak üzere büyüyüp çoğalırlar.
Hücreler, yaşlandıklarında veya hasar gördüklerinde, ölürler ve ölen hücrelerin yerini yeni hücreler alır. Kanser gelişimindeki süreçte vücut hücrelerinden bazıları durmadan bölünmeye başlarlar ve çevre dokulara yayılırlar. Oluşan tümörlerin bir kısmı kötü huylu özelliktedirler ve bu, vücudun başka yerlerine de yayılabilecekleri anlamına gelir. Ayrıca, bu tümörler büyüdükçe, kanser hücreleri koparak kan veya lenf sistemi yoluyla vücuttaki uzak yerlere gidip yeni tümörler oluşturabilirler, yani metastaz yaparlar ve yaşamı tehdit edebillirler. İyi huylu tümörler yakındaki dokulara yayılmazlar. Cerrahi olarak çıkarıldıklarında veya Radyoterapi ile tedavi edildiklerinde tekrar ortaya çıkmazlar.
Radyoterapi (ışın tedavisi ) hangi durumlarda yapılıyor ?
Baş- boyun, Beyin, Akciğer, Meme, Gastrointestinal sistem, Gentoüriner sistem, Lenfoma, Lösemi, Cilt tümörler, Kemik ve yumuşak doku tümörleri, jinekolojik tümörler hatta bazı bening hastalıklarda Radyoterapi hastalığın tedavisinde kullanılıyor.
Radyoterapinin Tedavideki Rolü?
Vücudun hemen hemen her bölgesindeki birçok kanser tipinde radyoterapi kullanılmaktadır. Bazı kanser tiplerinde radyoterapi tek tedavi yöntemidir, bazı kanser hastalarında ise cerrahi ve/veya ilaç tedavisi (Kemoterapi/hedefe yönelik tedaviler) ile birlikte uygulanarak hastalıkların tedavisi mümkün olmaktadır. Radyoterapi cerrahi öncesinde tümörü küçültmek veya daha sınırlı cerrahi yapılmasına olanak sağlamak amacıyla yapılabilir. Bazı tümörlerde ise cerrahi sonrasında mikroskobik olarak kalmış olabilecek kanser hücrelerini temizleme amacı ile uygulanır. Cerrahi esnasında radyoterapinin uygulandığı yöntemler de (İntraoperatif Radyoterapi) vardır. Hastalığı tam olarak iyileştirmenin mümkün olmadığı bazı durumlarda, hastanın ağrı, kanama gibi yakınmalarını azaltma amacı ile de radyoterapi uygulanabilir. Bu tür tedavilere “palyatif tedavi” adı verilir.
Hastalar Hangi kanser türlerine göre ameliyattan önce radyoterapi alır?
Kanser tedavisi yıllar içinde tedavide kullanılan cerrahi yöntemler, kemoterapi laçları, radyoterapideki teknolojik
gelişmelere göre değişiklik göstermiştir. Preoperatif Radyoterapi yi genelde büyük tümörü olan ve başlangıçta inoperabl dediğimiz kanserli dokunun çıkarılmasının zor olduğu durumlarda bazen tek başına bazen de kemoterapi ile birlikte veriyoruz. Mesela Raktum kanserinde Lokal ileri evre hastalıkta preoperatif kemoradyoterapi ile tedaviye başlanıp daha sonra opere ediliyor.
Radyoterapinin Potansiyel Yan Etkileri Nelerdir?
Yan etkilerin akut ve kronik yan etkiler olmak üzere ikiye ayrılır. Akut ya da erken görülen yan etkiler tedavi sırasında başlayabilir, bitimine yakın bir zamanda artabilir ve çoğunlukla birkaç hafta içinde kaybolurlar. Kronik ya da uzun dönem yan etkiler ise aylar-yıllar içinde gelişir ve genellikle kalıcıdırlar. Uygulana bölgeye göre yan etkiler değişebilir. Akut dönemde En sık halsizlik, yorgunluk, mukoza ve cilt değişiklikleri görülür.
Ülkemizde Onkoloji haslıklarında yoğunluk oranı nedir ?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre 2019’da dünyada yaklaşık 18 milyon kişiye kanser tanısı konulduğunu ve 9,5 milyon kişinin kanser nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi. Türkiye’de her yıl 160 bin civarında yeni kanser vakası olduğu biliniyor.
Klinik içi yapılanmanızdan bahseder misiniz?
Kimlerle beraber çalışıyorsunuz? Kimler ne iş yapıyor? Özellikli işler yapan meslektaşlarınız var mı?
Radyasyon Onkolojisi kliniğinde Uzman Doktorlar, Sağlık Fizikçileri, Radyoterapi Teknikerleri, ve Hemşireler görev yapmakta. Kanser tedavisi bir takım işi. Tedavinin planlanması ve uygulanması, hastanın takibinin yapılması ekibin uyumlu ve bir zincirin halkaları şeklinde çalışması ile mümkün.
Diğer bölümlerle ilişkileriniz nasıl? İletişimi artırmak için neler yapıyorsunuz?
Onkoloji hastası tanıdan tedaviye multidisipliner yaklaşım gerektiriyor. Bu takımda Cerrah ( Beyin Cerrahı, Ortopedik Onkoloji, Üroonkoloji, Genel Cerrahi, GİS cerrahisi, Meme Cerrahisi, Göğüs Cerrahisi), Radyoloji Uzmanı, Nükleer Tıp uzmanı, Patoloji uzmanı, Medikal Onkoloji Uzmanı ve Radyasyon Onkolojisi Uzmanı yer almaktadır. Tümör Konseyleri düzenli olarak toplanmakta ve tedavi kararları multidisipliner olarak alınmaktadır.
Klinik, poliklinik şartlarınızdan bahseder misiniz?
Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesinde Onkoloji Hastanesi bir blok tamamen Onkoloji Hastanesi olarak planlanmıştır. Radyasyon Onkolojisi kliniği poliklinik hizmeti vermekte ve 24 yataklıservisile yatan hastalarımızın takip ve tedavilerinde kullanılmaktadır. Bölümümüzde eksternal (dışarıdan) tedavi, brakiterapi (tümör veya ilgili organ içerisinden) ve intraoperatif (ameliyat sırasında tümör yatağına) radyoterapi olanakları bulunmaktadır.
Bize biraz ailenizden bahseder misiniz?
23 yıllık Evliyim. 1 oğlum ve 1 kızım var
Herhangi bir hobiniz, müzik, sanat veya sportif bir etkinliğiniz var mı? Önceden veya hala devam eden?
Gezmeyi, farklı yerler görmeyi herkes gibi çok sev erim. Farklı kültürleri gözlemlemek, müzik dinlemek, kitap okumak, yoğun çalışma temposu içinde nefes almamı sağlıyor. Hobi olarak yapmak istediğim çok şey var,
mesela; fırça dışında farklı yöntemler kullanarak resim yapmak. Çok zevk aldığım birçok acemi denemem oldu.
Hastanenin geleceğine yönelik hayalleriniz nelerdir? Bu hastaneyi diğerlerinden ayıracak olan neleri yapmak istiyorsunuz?
Ülkemiz ve Dünya da referans merkez olmasını isteriz. Bu yolda da ilerlemeyi hedefledik. Çok güzel bir ekibimiz
var. Herkes uyum içinde çalışıyor. Diğer Klinikler de birbirimize destek oluyoruz. Hastane açılışından itibaren herkes çok yoğun, kimsede mesai saati kavramı yok. Akademik olarakta dünya standartlarında güçlü, yenilikçi
olma çabası içindeyiz
Hayvanları sever misiniz? En çok hangisi? Evinizde hayvan besliyor musunuz?
Evde Gina isminde golden retriever köpeğimiz var. 7 yıldır (doğumundan itibaren) birlikteyiz. Çocuklar çok seviyor. Ailenin bir bireyi gibi. O da bir çocuk gibi, Yemek yedi mi? Aç mı kaldı? Hep düşünülüyor ve çok seviliyor.
Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde akademik çalışmaların, özellikle de kaliteli araştırmaların yapılmasını desteklemek amacıyla neler yapmayı planlıyorsunuz?
Akademik teşvik olması lazım. Hocalar olarak asistanları motive etmemiz gerekir. Biz bilgiyi ne kadar düzgün aktarırsak onlarda bunun karşılığı olarak heyecanla çalışacaklardır
Hastanenin geleceğine yönelik hayalleriniz nelerdir? Bu hastaneyi diğerlerinden ayıracak olan neleri yapmak istiyorsunuz?
Merkezimizin Araştırma ve eğitim hizmetinde öncü, çalışan ve hasta memnuniyetini üst düzeyde tutan, etik ilkelere bağlı, kanser tedavisinde multidisipliner yaklaşımı benimseyen ulusal ve uluslararası alanda referans gösterilebilecek, yenilikçi, yaratıcı, çağdaş, bir akademik kurum olmasını isterim.